joomla templates top joomla templates template joomla

Forrásműhely (2011-2012)

Csiky-kert: képes tanösvények gyerekeknek

on . Beküldve: Forrásműhely

csiky-kert1 bMókus, őz, bagoly, harkály, kocsányos tölgy – ilyen táblácskák találhatóak a Csiky-kert fáin, minden szimbólum egy ösvényt jelöl, ezeket követve bejárható Gyergyószentmiklós dendrológiai parkja, a szerencsés pedig akár személyesen is találkozhat a szimbólumállatokkal. Pályázat révén sikerült megvalósítani ezt és számos más, kertrendezést segítő munkálatot.

A Csiky-kert Dendrológiai Park Egyesület nevében dr. Dombay István, dr. Magyari Sáska Zsolt és Kastal László számolt be két, folyamatban lévő projektről, valamint a további tervekről, melyek megvalósításával a kert még inkább látogatóbaráttá válna, az ott sétálók a kellemes kikapcsolódás mellett környezeti tudásra is szert tehetnének.

Egy nemrég befejeződött projekt révén három új sétánnyal gazdagodott a Csiky Dénes által alapított park, így ezek összhossza eléri a két kilométert. Minden sétány egy szimbólumot kapott, akár a turistajelzések vezetnek a mókus, őz, bagoly, harkály, kocsányos tölgy képek kis táblácskákon, a fákra rögzítve. Rászegezték a táblákat, de mint az egyesületi vezetők elmondták, a világ minden táján használatos e módszer, nagyobb törzsű fák esetén nem jelent károsítást. A csavarszeg roncsol, annak használata tilos. A sajtó kérdésére, miért nem szerepel leírás is a táblákon, elmondták, az ösvények mentén információs táblákat helyeztek el egy korábbi projekt kapcsán, ott az állat és növényvilágról részletesebb tájékoztatót kapnak a sétálók.

„Elsősorban gyerekeknek szánjuk, tanösvényként ezen sétányokat, a szimbólummal pedig felkeltjük érdeklődésüket, ösztönözzük, hogy továbbmenjenek, több információt keressenek. Ha kellő óvatossággal, csendben jár a gyerek, ezen állatokkal akár személyesen is találkozhat" – nyilatkozta dr. Dombay István.

A Hargita megyei önkormányzat által finanszírozott program során tizennégy új padot is elhelyeztek, ebből öt képezte a pályázat részét, a többi árát az egyesület fedezte. Ugyancsak az egyesület költségén kerül sor őszig a sétányok mentén lévő fafajták felcímkézésére, ellátva román, magyar és latin nyelvű felirattal. A projekt összköltsége 6120 lej, önrésze 1250 lej.

Folyamatban van egy másik, szintén Hargita Megye Tanácsa által támogatott projekt is. 6130 lejből – ebből 1250 lej önrész – kitisztítják a két főforrást, melyből a gyergyószentmiklósiak százával hordják az ivóvizet. Ugyancsak ezen pénzalapból kerül az egyetem alsó épületére egy parktérkép, melynek első változatát 2003-ban itt tanuló egyetemisták készítették el. Folyamatos a sétányok rendben tartása, ehhez korábbi pályázatokból sikerült kaszagépet, szegélyvágót vásárolni.

forrás: székelyhon.ro

 

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu