joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE Gyergyó (2010-2015)

Szociális erőforrásközpont létrehozására pályáztunk

on . Beküldve: BBTE Gyergyó

A magyarországi TRD Inno Kft informatikai eszközökre írt ki pályázatot. A pályázaton új és használt számítógépeket, multifunkciós eszközöket, nyomtatókat lehet igényelni. A pályázati lehetőséget megragadva egy szociális erőforrásközpontot hozhatunk létre és szerelhetünk fel eszközökkel.

Ez az erőforrásközpont gyakorlatilag egy kisebb helyiséget jelent, amely kiszolgálná a BBTE kihelyezett csoportjaiba járó diákokat, a gyergyói szociális szervezeteket illetve a segítő foglalkozású szakembereket.

Fejlesztésünkkel több igényre is válaszolni szeretnénk:

  • A BBTE Szociális munka tanszéke jelenleg egy kihelyezett csoportot működtet Gyergyószentmiklóson. Jelenleg körülbelül 60 diák tanul szociális munkát távoktatásos formában (másod illetve harmadévesek), az elmúlt évben pedig két mentálhigiénés mesteri csoport is végzett. Tervezzük egy önálló kihelyezett tagozat létrehozását, amely hatalmas nyereség lenne a gyergyói térség és Székelyföld szociális intézményrendszerének (szakember utánpótlás, szakmai gyakorlatozók, önkéntesek, szakmai továbbképzések, rendezvények, stb)
  • Gyergyószentmiklóson és környékén jelenleg körülbelül 28-30 szociális szolgáltatás működik, több szervezet és intézmény keretében (mozgásfejlesztés sérült gyerekeknek, nappali foglalkoztató sérülteknek, családsegítő program, házi beteggondozás, idősotthon, szeretetkonyha, hajléktalan szálló, délutáni oktatás, gyerekotthonok, stb). 2008-2009-ben ezen szociális programok képviselői havi rendszerességgel több alkalommal is találkoztak azzal a céllal, hogy keressék az együttműködési lehetőségeket, segítsenek egymás problémáinak megoldásában, keressék a közös tevékenységeket, stb.
  • Tavaly júniusban, mintegy 30 segítő foglalkozású gyergyói fiatal szakember találkozott egymással azzal a céllal, hogy megismerjék egymást, egységesítsék céljaikat, feltérképezzék a közös problémáikat. A találkozó eredményeképpen egyesületünk segítségével létrehoztunk egy virtuális közösségi szakkönyvtárat, valamint internetes bemutatkozási lehetőséget teremtettünk ezen szakemberek számára. A közösségnek továbbra is igénye van a találkozásokra, szakmai rendezvényekre, képzésekre, tanácsadásra, a segítő szakemberek közötti kapcsolatok erősítésére.

A szociális erőforrásközpontba tervezett tevékenységek:

  • a szociális szervezetek havi rendszerességű találkozója, szociális-karitatív kerekasztal újraindítása
  • segítő foglalkozású szakemberek havi rendszerességű találkozója (amelyet az egyetem szakemberei vezetnek ingyenesen a segítő foglalkozású szakembereknek)
  • intervíziós illetve szupervíziós megbeszélések, kéthetente
  • a BBTE kihelyezett csoportjai számára, a havonta sorra kerülő oktatási hétvégék alkalmával, titkárságként működik
  • szakmai képzések, kutatási beszámolók, szakkönyv bemutatók, szintén körülbelül havonta

Az erőforrásközpontot egy szociálpedagógus (alapképzés) és pszichoterapeuta (mesteri) képzettséggel rendelkező önkéntes fogja működtetni, ő foglalkozik a diákokkal is, valamint a szociális-karitatív kerekasztal gazdája is ő lesz.

Hosszútávon a kihelyezett egyetemi szak létrejöttével a szociális erőforrásközpont tevékenységei is fejlődni fognak, egyelőre viszont ezeket a tevékenységeket tartjuk megvalósíthatónak.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu