joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE partnerség (2010-2015)

Szociális háttérkutatás Csíkszentkirályon

on . Beküldve: BBTE Együttműködés

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociális Munka Tanszékének magyar tagozata, a kolozsvári Bolyai Társasággal illetve a székelyföldi Műhely Egyesülettel együttműködésben egy komplex közösségfejlesztő programot indított el 2011-ben. A program célja egy székelyföldi község, helyileg Csíkszentkirály, közösségének fejlesztése, szocio-kulturális életminőségének javítása.

A program több egymást követő projektet tartalmaz. Kutatócsoportunk munkája ezen projekt első elemét képezte, melynek célja a helyi közösség szociális és kulturális helyzetének és igényeinek felmérése. A BBTE Szociális Munka tanszékének kutatócsoportja, mely négy személyből állt (három mestris hallgatóból és a csoportot vezető, Kiss Zita doktoranduszból), a helyi plébános, Csató Béla, meghívására érkezett a községbe, azzal a céllal, hogy szakmai segítséget nyújtsanak a helyi szociális ellátórendszer megtervezéséhez, alapjainak lerakásához.

Csoportunk két napot töltött el a közösségben, ahol félstrukturált interjúkat készítettünk a közösség néhány kulcsszereplőjével. Az interjúvezető a következő témaköröket foglata magába: a falu általános jellemzése, a foglalkoztatottság, jövedelem, elvándorlás, közösségi élet, kulturális szervezetek, tevékenységek, szociális problémák, programok, szervezetek, szociális igények. Projektünk a Communitas Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Támogatásukat ezúton is köszönjük!

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu