joomla templates top joomla templates template joomla

Civilised to ruralise - Nemzetközi Ifjúsági Csere

on . Beküldve: Civilised to Ruralise

ruralise

A magyarországi „Rackatanya" csoport és partnerei 2012 július 7. és 16. között szervezik meg a „Civilised to Ruralise" nevet viselő ötoldalú ifjúsági cseréjüket Magyarországon, a Nógrád megyei Alsópetényben.

A „Rackatanya" informális csoport egy több éve létező baráti társaság, melynek tagjai olyan fiatal pedagógusok és keletkutatók, akiknek az életét a szakmájuk mellett meghatározza a hagyományok tisztelete, a környezettudatos gondolkodás és a természet szeretete. Évek óta foglalkozunk az urbánus-népi, letelepedett-nomád életmód vizsgálatával. Elsősorban az érdekel minket, hogyan egyeztethető össze a civilizált, technológiailag magasan fejlett életmód a természethez közeli, környezettudatos életvitellel. Számunkra az egyik legfontosabb témakör a falusi élet kérdése. Léteznek-e, vagy létrehozhatóak-e önfenntartó, a fenntartható fejlődés elvein működő kisközösségek a társadalmi-technológiai fejlődés fősodrától történő leszakadás nélkül?

Az ifjúsági cserén országonként négy fiatal és egy csoportvezető vehet részt. A program erdélyi partnere a Műhely Egyesület. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a természet, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés falusi környezetben való megvalósítása.

A csere nyolc napját a résztvevők (26 erdélyi, felvidéki, portugál, ír és magyar fiatal) természethez és a vidéki léthez olyan közelségben tölthetik el, ami garantálja a kihívást testi és szellemi téren. A csere közvetlen környezete egy hat éve működő, rackajuh-tenyésztő gazdaság 9 hektáros legelője, ahol a fiatalok mongol jurtákban lesznek elszállásolva.

A helyszín és a téma miatt a részvétel alsó korhatára 18 év.

Fontos információk röviden: a program támogatója az Európai Unió Fiatalok Lendületben programja, ennek köszönhetően a résztvevőknek csak az útiköltség 30%-át kell fizetniük, szállást, étkezést a szervezők biztosítják. A tábor munkanenyelve az angol lesz, de lehetőség van a magyar nyelv használatára a szabadidős programok során, valamint kiscsoportokban (az erdélyi, felvidéki, magyarországi résztvevők mind magyar nemzetiségűek lesznek).

Részletek helyszínről, utazásról, programról, a résztvevők feldatairól a csatolt állományokban találhatóak. Jelentkezni egy rövid szándéknyilatkozattal lehet, amelyben azt kell leírjátok, hogy miért szeretnétek részt venni a programban.

Érdeklődni és a részvételi szándékot jelezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet 2012 április 22-ig. A jelentkezőket a Műhely Egyesület vezetősége választja ki.

Partnerek:

Fishbowl Youth (Írország), Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség (Dunaszerdahely, Szlovákia), Műhely Egyesület (Gyergyószentmiklós, Románia), Associação para o Estudo e Protecção do Gado Asinino (Portugália)

Támogató:

Európai Unió Fiatalok Lendületben ifjúsági programja.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu