joomla templates top joomla templates template joomla

Más kezdeményezések

Malomfalvi előadás

on . Beküldve: HÍD Képzési Központ

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés felkérésére 2011. március 16-án tartottunk előadást Malomfalván, "Gazdasági alapok" témában. A (kb.) harminc malomfalvi személynek tartott előadás célja volt általánosan ismertetni a gazdasági gondolkodást és gazdasági feladatokat a leendő vállalkozókkal, akik a jövőben tej-, illetve gyümölcs feldolgozásban szeretnének vállalkozni.

Egy hosszabb távú felnőttoktatói non-formális képzés részeként a cél egy iránymutatás volt, melyek azok a témakörök amelyeket érdemes bővebben alaposabban körüljárniuk a jövőben. Ezt legalább részben meg fogják tenni a program keretén belül. Az előadás nyelvezete, bonyolultsága, részletessége figyelembe kellett vegye a falusi felnőtt résztvevő közönség elvárását és igényét.

Az előadás témakörében előszöris értelmeztük, hogy mit értünk a gazdaság, mint vállalkozás alatt. A gazdaság, mint "gazda"-ság, erőforrásokkal való jó gazdálkodást jelentette, bizonyos célok érdekében, bizonyos normáknak megfelelően. A továbbiakban ezeket az elemeket boncolgattuk, az "alap-képlet" szerint: vállalkozás = célok + erőforrások + normák.

A célokról azt jártuk végig, miért kellenek, milyen fajta célokról beszélhetünk, milyenek a jól megfogalmazott célok, mik a részcélok és hogyan követjük ezek elérését.

Az erőforrásokból kitaláltuk, hogy alapjában három féle erőforrással gazdálkodunk, úgy mint pénzügyi, humán és eszköz erőforrások. Általánosságokon túl (úgy, mint ezek átválthatósága bizonyos korlátok között) sorra vettük és belementünk néhány részletbe.

A pénz kapcsán két fontos kérdésről beszéltünk, amire választ kell keresni. Az első az, hogy mennyi pénz kell a célok-részcélok eléréséhez mi az a költségvetés és hogyan juthatunk el ehhez. A másik az, hogy mikor kell az a pénz, mi az és hogyan segít a pénzforgalom tervezése (cash-flow). A "humán erőforrást" is értelmeztük és beszéltünk az organigramokról, munkaköri leírásokról, toborzásról, bevezetésről, szocializációról, motiválásról, fejlesztésről. Az eszközök kapcsán beszélgettünk arról, hogy mi az ami tervezhető, valamint milyen döntéseket kell meghozni ezen a téren, úgy mint bérlés-vásárlás-együttműködés, eszközök kihasználtsága.

A normákról beszéltünk a törvényeknek megfelelésről, a "legjobb módszer" normáiról és a belső működési normákról, amelyeket részben ismerni, részben kialakítani kell, valamint ezeknek meg kell felelni a célok elérése érdekében.

Az előadásba sikeresen bekapcsolódtak a résztvevők véleményekkel, észrevételekkel, kérdésekkel. Az előadás végén újra összefoglaltuk az ismereteket és néhány szóban kiértékelték az előadást.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu