joomla templates top joomla templates template joomla

Playback Theater (2013-2015)

Kovács Dorottya: Visszajátszás színház képzés

on . Beküldve: Playback Theater

kd playback1Augusztus 22-30 között volt szerencsém résztvenni Budapesten egy képzésen, visszajátszás színház témakörben. A képzésen 26-on vettünk részt 9 országból (Magyarország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Törökország).

A playback, vagyis visszajátszás színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába; a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, közvetít a nézők, a szereplők és a mesélő között.

kd playback2Az első két nap egymás megismerésével, nevének megjegyzésével telt, felfedeztük, hogy ki miért jött el. Különböző játékok segítettek ebben bennünket, vagy az egész csapat vagy kisebb csoportokban figyelve arra, hogy lehetőleg mindenkivel kicsit tudj elbeszélgetni.

A következő napokban kezdtük megtanulni a Playback technikákat. Ezeket is különböző játékok segítségével tanultuk. Ez a pár nap nagyon intenzíven telt. Reggeltől estig tanultunk, játszottunk. Két vendégtársulat is eljött hozzánk a képzés alatt. Ők már régebb foglalkoznak ezzel a technikával, így tőlük is nagyon sok mindent elleshettünk. A tréning végén elmentünk Aszódra egy javítóintézetbe, ahol egy egész délelőttöt playback-eztünk néhány ottani diákkal. Négy csoportra osztottak fel bennünket, és minden csoport 7 diákkal foglalkozott. Azzal a céllal mentünk oda, hogy amit mi a héten tanultunk, mennyire tudjuk használni, mit tudunk belőle átadni másoknak, és hogy őket is valami új dologgal ismertessük meg. Nagyon hamar megnyíltak nekünk, sok történetet elmeséltek. A diákok nagy része azt jelezte vissza, hogy nagyon tetszett neki az a pár óra míg ott voltunk, mivel nevetést vittünk be az intézetbe, azt érezték rajtunk, hogy elfogadjuk őket, úgy ahogy vannak. Azt mondták, hogy ez nagyon fontos volt a számukra, ezért tudtak szerintük ennyire együtt működni velünk. Szerintem ez a legfontosabb, hogy ezt elmondták, és hogy valamit át tudtunk adni a tanultakból.
kd playback3

Nekem nagyon tetszett a tábor. Nagyon sok új dolgot tanultam. Jó volt, hogy annyi országból voltak résztvevők, mert így nagyon izgalmas és színes volt az együtt töltött idő. Jó volt, hogy a játékos tanulásra, a gyakorlatra fektették a hangsúlyt, nem pedig az írott anyagra (ezt is csak olyan formában, hogy a tréningek végén leültünk és leírtuk, hogy aznap miket tanultunk és milyen módszerekkel). Remélem, hogy nem szakad meg számomra itt az ismerkedés ezzel a technikával. Szeretnék bekapcsolódni, ha lehetséges egy társulatba ami ezzel foglalkozik, de még egyelőre nem tudom, hogy milyen lehetőségek vannak ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy fel fogom tudni használni az itt tanultakat a továbbiakban, mivel nem csak a visszajátszás színház technikát tanultuk, hanem nagyon sokrétű tudásanyagot sajátítottunk el, amit nagyon változatosan lehet alkalmazni.

 

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu