joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE Gyergyó (2010-2015)

Szociális munkás hallgatók komplex életpálya-támogatása

on . Beküldve: BBTE Gyergyó

A Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Műhely Egyesület egy komplex életpálya-támogató programot tervez elindítani. Ennek érdekében egy pályázatot adtunk be a Bethlen Gábor Alaphoz. A program során kutatásokat, képzéseket és különböző fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Mindezek komoly fejlődést eredményezhetnek mind a kolozsvári mind a leendő gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozat életében.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen 1990 óta folyik magyar nyelven szociális munkás képzés. A képzés keretében alapképzésben nappali és távoktatásos tagozaton valamint mesteri szinten is folyik oktatás. Becsléseink szerint 1990 óta a kb. 1000-1100 szociális munkást képeztünk ki.

Egy 2005-ös kutatás eredményei azt mutatják, hogy, fél évvel tanulmányaik befejezése után, a szociális munkások 75,9 százaléka rendelkezett szerződéses állással, a végzősök 77,4 százaléka tudott szakmáján belül elhelyezkedni. Becsléseink szerint ez az arány azóta sem javult. Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedése egyre nehézkesebb, megnő a közvetítő intézmények valamint az oktatási intézmények szerepe a fiatalok életpályájának támogatásában.

Célunk egy komplex életpálya-támogató program megvalósítása az erdélyi magyar szociális munkások számára, ezáltal elsősorban a BBTE-n tanuló és végzett fiatal segítő szakemberek minőségibb képzésének, munkaerőpiacon való elhelyezkedésének és előrehaladásának segítése.

Komplex életpálya-támogató programunk három pillérre épül: kutatásokat, képzéseket és fejlesztéseket kívánunk megvalósítani.

A program eredményeképpen

  • kutatási eredményeink lesznek a BBTE-n végzett diákok rekrutációs hátteréről, tanulmányi eredményéről és munkaerőpiacon való elhelyezkedéséről
  • fejlesztjük az egyetemi hallgatók életvezetési képességeit
  • kutatással felmérjük a romániai magyar szociális szervezetek önkéntes- illetve szakmai gyakorlati programjait, képzéssel elősegítjük minőségibb önkéntes- és szakmai gyakorlati fogadóhelyek kialakítását, erősítjük a szervezetek közötti kapcsolathálót
  • egy online önkéntes-, szakmai gyakorlat-, szakdolgozat-, illetve állás-közvetítő rendszert valamint egy online adatbázist hozunk létre az eddig megírt szakdolgozatokból és mesteri disszertációkból.

A program hatására javul a szociális munkás végzősök gyakorlati képzésének minősége, valamint munkaerőpiacon való elhelyezkedési esélyei.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu