joomla templates top joomla templates template joomla

Láthatatlan színház - együttműködés

on . Beküldve: Láthatatlan Színház

A BBTE Szociális Munka Tanszéke valamint a Műhely Egyesület nevében együttműködési nyilatkozatot írtunk alá a debreceni Jelenlét Műhely Egyesülettel. Az együttműködés célja A "Láthatatlan Színház" műfaj mentálhigiénés lehetőségeinek erdélyi elterjesztése.

lathatatlanszinhaz1A Láthatatlan színház előadásain a nézők bekötött szemmel élhetnek át olyan hétköznapi vagy kevéssé hétköznapi szituációkat, amelyek látás nélkül katartikus élménnyé válhatnak. Színház, játék és dráma tehát egyszerre ez a műfaj, de több is ezeknél. Ami miatt több, hogy beavat a színházba, játékba, drámába, mert a néző szó szerint bőrén érzi, érzékszervein keresztül tapasztalja a történteket. Élete részévé válik a játék. Színjáték részévé válik élete. Vele történik minden. Olyan kapu ez a színház, hogy a rajta való átlépés befelé és felfelé vezet.

Gyergyóba látogatott a Láthatatlan Színház

on . Beküldve: Láthatatlan Színház

Szakmai és műfaj-bemutató előadást szerveztünk október 7-8-án, Gyergyószentmiklóson, a BBTE Szociális Munka Tanszékével, valamint a debreceni Jelenlét Műhely Egyesülettel partnerségben. A debreceni Jelenlét Műhely Egyesület a Nemzeti Civil Alapprogramtól nyert pályázata révén tart előadásokat Gyergyószentmiklóson, azzal a céllal, hogy Erdélyben is megismertesse, népszerűsítse ezt az új műfajt.

blindfold bA Láthatatlan Színház alapötlete 1999-2000 körül fogalmazódott meg a Budapesti Evangélikus Egyetemi Lelkészségen. Az alapötlet, a látás ideiglenes kikapcsolásának kitalálója Lénárt Viktor egyetemi lelkész volt, aki az újfajta színház ötletét a pszichodrámával kapcsolatos tapasztalataiból merítette.

A Láthatatlan Színház szakmai megnevezése a Látás Redukciójával történő Dramatizálás (LRD), ami tulajdonképpen egy pszichodráma alapú személyiségfejlesztési módszer. A Láthatatlan Színház során, a helyzetgyakorlatokra és a pszichodratamikus technikákra építve, egy új világba vezetik el a résztvevőket, akik bekötött szemmel élhetnek át különböző helyzeteket. A látás nélkül, a többi érzékszervre hagyatkozva, élik át az előadást. Színház, játék és dráma keveredik ebbe a műfajba, amelyben a színjáték összekapcsolódik a résztvevők életével. A színdarab során a résztvevők úgy érzik, mintha velük történne minden. Az ilyen típusú előadás során a színészek – révészek – vezetik a vándorokat, azaz a résztvevőket egy előre megírt forgatókönyv alapján.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu