joomla templates top joomla templates template joomla

Max Weber partnerség (2011-2012)

 

A Kolozsvári Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány jelenleg a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének háttérintézménye. Az önálló magyar intézet megalakulása előtt csak a Szociológia Tanszék magyar tagozatának háttérintézményeként működött, a Max Weber Szakkollégium és a Max Weber Társadalomkutatóközpont jogi hátterét hivatott biztosítani.

Támogató partnerként elsősorban honlapokat készítettünk az Alapítvány és a Szakkollégium számára, valamint egy csapatépítő és jövőképtervező tréninget tartottunk a szakkollégium diákjainak részvételével.

 

Csapatépítő és jövőképtervező tréning

on . Beküldve: Max Weber

A Max Weber Szakkollégium hallgatóinak részvételével egésznapos tréningre került sor 2010 december 17-én Kolozsváron, a BBTE Szociológia Tanszék épületében. A tréningnek kettős célja volt az ismerkedés-összerázás valamint a szakkollégium jövőképének meghatározása.

maxweberEzen céloknak megfelelően állítottuk össze a napi programot. A kezdeti bemutatkozó, névtanuló, ismerkedő játékok után tisztáztuk a jelenlévők tréninggel kapcsolatos elvárásait, majd folytattuk az ismerkedést mélyebb gyakorlatokkal. Ebédszünet után, a tervezésre való ráhangolódásként, beszélgettünk arról, hogy ki milyen motivációval érkezett a szociológia, antropológia szakokra illetve a szakkollégiumba. A délutáni tervezés során a „Prizmajáték" nevű technika segítségével leírtuk, hogy milyennek látjuk a szakkollégiumot, ideáltípusokat különítettünk el a szakkollégium céljai, működése tevékenysége tekintetében, majd közösen kialakítottuk azt a jövőképet, amely a teljes csoport sajátja.

Felújítottuk a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány honlapját

on . Beküldve: Max Weber

A Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány felkérésére partnerségre léptünk, melynek célja a maxweber.ro honlap korszerűsítése, online tudásműhely kialakítása. Első lépésben idén márciusban sikerült felújítani a honlapot, a régi adatok mögé új dinamikus tartalomkezelő rendszert és új arculatot készítettünk.

maxweber_roA Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia tanszékének háttérintézménye, amely három feladatot lát el:

  • a kutatói tevékenységek és az egyetemi képzéssel kapcsolatos egyes programok számára non-profit jogi hátteret biztosít (vendégtanár-program, könyvtár-program, infrastuktúra-teremtés és fenntartás stb.)
  • a BBTE Szociológia Tanszék munkatársai számára kutatóintézetként szolgál;
  • a szociológus és antropológus diákok számára az elitképzést szolgáló szakkollégiumot működtet.

Elsősorban a szakkollégium fejlődése miatt volt szükség arra, hogy a régi elavult honlap helyett egy új, könnyen frissíthető honlapot készítsünk, amely lehetőséget biztosít a szakkollégistáknak különböző tartalmak gyors feltöltésére, a szakkollégium tevékenységének népszerűsítésére.

I. Szociológiai Napok

on . Beküldve: Max Weber

A hétvégén zajlott az I. Szociológiai Napok, amelyet a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Tanszéke illetve a Max Weber Szakkollégium szervezett meg. Ennek keretén belül előadások illetve egyéb érdekes programok várták a kiváncsiskodókat. A rendezvény honlapját mi készítettük, a Max Weber Szakkollégiummal való partnerségünk keretében.

1szocnapokA diákok által elindított, és a tanárok részéről is felvállalt kezdeményezés elsődleges céljának tűzte ki, hogy nyisson a szakmán kívüliek fele, bemutassa a szociológia szakot. A rendezvény sok szakmabelit vonzott. Pénteken a rendezvény a Bajnokok Ligája Konferenciával startolt, ahol a tavalyi TDK győztes társadalomtudományos dolgozatait mutatták be. A konferencia legjobbjának Szilágyi István bizonyult, aki az Összehasonlító elemzés a finnországi svédek és a romániai magyarok nyelvi jogairól a közigazgatásban című dolgozatát mutatta be. 

Ezt követték olyan előadók akik kutatásaikat mutatták be vagy aktuális társadalmi trendeket magyaráztak. Az előadássorozat meghívottjai voltak Horváth István, Magyari Tivadar, Veres Valér, Kiss Tamás illetve Máthé István. Érdemes kiemelni közülük a két magyarországi előadót, Hadas Miklóst illetve Papp Z. Attilát, akik neve a szakmán belül általánosan ismert. Hadas Miklós a foci illetve az Olimpia példáján keresztül illusztrálta a globalizáció és a lokalitás sajátos viszonyát. Az elitről tartott előadásában Papp Z. Attila az erdélyi magyar gazdasági illetve kulturális elit különböző vonásait emelte ki nemrég végzett kutatásuk alapján. A fiatalok körében az egyik legérdekesebb előadást Pápay Orsolya tartotta a virtuális játékok világáról, amelyért a Bajnokok Ligája Konferencián második díjat szerzett.

II. Szociológus Napok

on . Beküldve: Max Weber

2szocnapok plakat

A Szociológus Napok egy háromnapos programsorozat, amelyet Március 22-24 között szervez a Max Weber Szakkollégium és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szocális Munkásképző Intézete, idén másodszorra, a tavalyi évi rendezvény sikerességének köszönhetően.

A rendezvény előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket foglal magába, különböző aktuális szociológiai tematikákat tárgyalva, neves erdélyi és nemzetközi szakértők közreműkődésével. A legnagyobb név kétségtelenül Rogers Brubaker, a Los Angeles-i egyetem professzora, de előadást tartanak Letenyei László, Kiss Dénes és Péter László egyetemi oktatók is.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu