joomla templates top joomla templates template joomla

Civilised to ruralise - Nemzetközi Ifjúsági Csere

on . Beküldve: Civilised to Ruralise

ruralise

A magyarországi „Rackatanya" csoport és partnerei 2012 július 7. és 16. között szervezik meg a „Civilised to Ruralise" nevet viselő ötoldalú ifjúsági cseréjüket Magyarországon, a Nógrád megyei Alsópetényben.

A „Rackatanya" informális csoport egy több éve létező baráti társaság, melynek tagjai olyan fiatal pedagógusok és keletkutatók, akiknek az életét a szakmájuk mellett meghatározza a hagyományok tisztelete, a környezettudatos gondolkodás és a természet szeretete. Évek óta foglalkozunk az urbánus-népi, letelepedett-nomád életmód vizsgálatával. Elsősorban az érdekel minket, hogyan egyeztethető össze a civilizált, technológiailag magasan fejlett életmód a természethez közeli, környezettudatos életvitellel. Számunkra az egyik legfontosabb témakör a falusi élet kérdése. Léteznek-e, vagy létrehozhatóak-e önfenntartó, a fenntartható fejlődés elvein működő kisközösségek a társadalmi-technológiai fejlődés fősodrától történő leszakadás nélkül?

Az ifjúsági cserén országonként négy fiatal és egy csoportvezető vehet részt. A program erdélyi partnere a Műhely Egyesület. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a természet, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés falusi környezetben való megvalósítása.

A csere nyolc napját a résztvevők (26 erdélyi, felvidéki, portugál, ír és magyar fiatal) természethez és a vidéki léthez olyan közelségben tölthetik el, ami garantálja a kihívást testi és szellemi téren. A csere közvetlen környezete egy hat éve működő, rackajuh-tenyésztő gazdaság 9 hektáros legelője, ahol a fiatalok mongol jurtákban lesznek elszállásolva.

Civilised to ruralise: előkészületek

on . Beküldve: Civilised to Ruralise

ruralise2012 június 22 – 24, Alsópetény. "APV"... hogy mit jelent, azt még a Google sem tudta, de hívtak, hát elmentem.

Kiderült, hogy ez a bizonyos hétvége a részletesebb szervezésről fog szólni. "Mit kell szervezni egy táboron, ami már meg van szervezve?" lett volna a következő kérdés, amire a lehető legjobb válasz adatott: semmit sem kell, de bármit lehet... és ez lenne az egész "Civilised to ruralise" tábor egy mondatban, ha lenne szükség ilyesmire.

Civilised to ruralise: tábori élménybeszámoló

on . Beküldve: Civilised to Ruralise

ruralize tabor12012 július 7 – 16, Alsópetény. Egész évben akörül forogtak a gondolataim, hogyan lehetne létrehozni egy élhetőbb világot, amely ötvözné a kényelmes és szükséges "mait" a fentartható és emberközelibb "régivel"... Civilised to ruralise! Ez volt a tábor szlogene, ami első hallásra meggyőzött. Úgy tünt, ezt a tábort nekem szervezték.

Mint az öttagú erdélyi csapat vezetője mentem el a tábort két héttel megelőző szervezői hétvégére. A megbeszélés nagyon jól sikerült, a szervezés profi volt, viszont kiderült, hogy ez egy u.n. ifjúsági csereprogram, amit általában egyetemistáknak szerveznek kultúrális izelítonek, hogy világot lássanak és új embereket ismerjenek meg. A baj nem ezzel volt, hanem azzal, hogy mi lelkileg egy 100%-ig gyakorlatias, "férfimunkára" voltunk felkészülve. Tíz napunk volt arra, hogy átgondoljuk és átformáljuk az elvárásainkat, azokat a dolgokat amiket kapni szeretnénk, vagy szívesen megosztanánk másokkal. Így érkeztünk meg az Alópetény-i Rackatanyára, ahol néhány lelkes fiatal másodjára szervezte meg a nemzetközi, környezettudatos és fentartható életmódot hirdető táborát.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu