joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE partnerség (2010-2015)

Terepgyakorlat a Caritas Vidékfejlesztésnél

on . Beküldve: BBTE Együttműködés

IMG 0379A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Műhely Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés közös szervezésében terepgyakorlatra került sor Gyergyószentmiklóson 2012 december 4-7 között. Célja az volt, hogy a "Településfejlesztésben alkalmazott szociológia" mesteri program elsőéves hallgatói számára gyakorlati tapasztalatokat biztosítsunk, ezért meglátogattunk egy olyan nonprofit szervezetet, amely vidékfejlesztésért dolgozik. 

A négynapos terepgyakorlat során a hallgatók betekintést nyerhettek a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programjaiba. A szervezet telephelyén megismerkedtünk az egyesület munkatársaival, bemutatták nekünk az egyesület jövőképét, küdetését, tevékenységét. Megnéztük a mintagazdaságot, megismertük a felnőttképzési programot, és a program keretében megvalósított különböző képzéseket, a gazdáknak szóló szaktanácsadási programot, illetve a szervezet helyi termék-programját, az Átalvető programot is. Egynapos út keretében Háromkútra is ellátogattunk, ahol a falugondnok tevékenységét ismerhettük meg, illetve a falu véleményét a falugondnoki programról.

IMG 0420A terepgyakorlaton 7 hallgató vett részt, akik a terepgyakorlat során és után olyan gyakorlati jellegű szakmai feladatokat vállaltak, amelyek a Caritas Vidékfejelsztés számára is hasznosítható eredménnyel járt:

  • A terepgyakorlat során kérdőíves és interjús felmérés készült Háromkúton a helyi lakosok falugondnoksággal kapcsolatos véleményéről.
  • Ezen kívül bekapcsolódtak az Átalvető program fejlesztése érdekében végzett vizsgálatokba, ahol fókuszcsoportos interjúkat dolgoztak fel, és röviden véleményezték az interjúkon elhangzottakat.
  • Továbbá interjúk készültek Gyergyó környéki gazdálkodó-vállalkozókkal is.

A felvett nyersanyagokból a vizsgaidőszak alatt születnek jelentések, tanulmányok.

A terepgyakorlat a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés és a Műhely Egyesület közös finanszírozásában valósult meg. Vendéglátóink biztosították a szállást, mi pedig az étkezést a diákok számára, mintegy 945 lej értékben.

A terepagyokorlaton készült képek megtekinthetőek a Galériában, az elhangzott előadások anyagai pedig letölthetőek innen:

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu